Powiat opolski Chrząsto-
wice
Dąbrowa Dobrzeń Wielki Komprach-
cice
Łubniany Murów Niemodlin Ozimek Popielów Prószków Tarnów Turawa Tułowice
  • Kutia

    Kutia jest potrawą wigilijną, która w Polsce ma swój rodowód w polskiej kuchni kresowej. Poza naszą ojczyzną jest tradycyjną potrawą kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej i litewskiej. Tradycyjna kutia była przyrządzana z obtłuczonej pszenicy, maku, miodu, orzechów, rodzynek. Dodawano również wodę i...

  • Moczka (Bryja)

    Moczka zwana również bryją to tradycyjna śląska potrawa przyrządzana na Boże Narodzenie. W zależności od części Śląska przepis na moczkę jest inny, różniąc się dodatkami do podstawowego składnika, którym są pierniki. Niżej przedstawiony przepis jest autorstwa p. Marii z Murowa.  Składniki: 300 g piernika...

  • Szpajza śląska - cytrynowa

    Szpajza to tradycyjny śląski deser, podawany w różnych smakach i odmianach. Popularne są cytrynowe, wiśniowe i czekoladowe - potrawę tę tradycyjnie serwowano szczególnie podczas ważnych świąt: wesel, pierwszych komunii oraz odpustu. Goście otrzymywali ją wówczas po obiedzie. SKŁADNIKI: 5 jajek cukier / 5 łyżek...

X

Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".