Powiat opolski Chrząsto-
wice
Dąbrowa Dobrzeń Wielki Komprach-
cice
Łubniany Murów Niemodlin Ozimek Popielów Prószków Tarnów Turawa Tułowice
  • Tort w kształcie serca

    Składniki: 2,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka soli, 2 szklanki cukru, 225 g masła, 2 jajka, 1 łyżka kakao, 1,5 łyżki czerwonego barwnika spożywczego w płynie, 1 szklanka maślanki, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka octu jabłkowego (...

  • Rolki z łososia na chlebkach tovago

    Składniki: 4 kromki pszennych chlebków Tovago 8 plasterków wędzonego łososia 1 żółta papryka 2 łyżki kaparów szczypiorek Przygotowanie: Żółtą paprykę kroimy w krótkie paseczki. Na plasterku wędzonego łososia układamy 2-3 paseczki papryki i kilka kapar...

  • Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem żółtym

    Za kilka dni wielu z nas stanie przed dylematem, co przyrządzić na sylwestrowy wieczór? Zaproponuję państwu przez najbliższe dni kilka szybkich przekąsek, które będą nie tylko smaczne, ale i urozmaicą nasze menu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 10 plasterków dobrej szynki ok. 10 plasterk...

  • Kutia

    Kutia jest potrawą wigilijną, która w Polsce ma swój rodowód w polskiej kuchni kresowej. Poza naszą ojczyzną jest tradycyjną potrawą kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej i litewskiej. Tradycyjna kutia była przyrządzana z obtłuczonej pszenicy, maku, miodu, orzechów, rodzynek. Dodawano również wodę i...

  • Moczka (Bryja)

    Moczka zwana również bryją to tradycyjna śląska potrawa przyrządzana na Boże Narodzenie. W zależności od części Śląska przepis na moczkę jest inny, różniąc się dodatkami do podstawowego składnika, którym są pierniki. Niżej przedstawiony przepis jest autorstwa p. Marii z Murowa.  Składniki: 300 g piernika...

  • Wigilijna zupa rybna z grzankami

    Wigilijna zupa rybna przyrządzona z głów karpi. Przepis przekazywany od pokoleń w mojej rodzinie. Taką zupę przyrządzała w wigilijną noc moja babcia, następnie moja mama, aktualnie i również ja. Zupa o silnym charakterystycznym aromacie, doskonale rozgrzewająca i smaczna. Wiele osób odstrasza główny składnik zupy, a...

  • Wigilijny karp po śląsku

    Tradycyjny karp w sosie z rodzynkami, zwanym również karpiem w sosie szarym. Według przepisu Pani Stanisławy mieszanki wsi Kup.  Składniki: karp 1,5 kg. seler 1 szt. por 1 szt. cebula 2 szt. marchew 4 szt. piwo jasne 2 szklanki. rodzynki (kilka sztuk). cytryna 1 szt. przyprawa...

  • Szałot śląski

    Szałot to potrwa pochodząca ze śląska, przygotowywana była na wszystkie uroczystości rodzinne: chrzciny, komunie, wesela, pogrzeby i odpusty. Tradycyjnie podawano go na śniadanie wielkanocne. Na Wigilię sporządzano go dodatkowo ze śledziami. Składniki (na 10 porcji): 1000 g ziemniaków 400 g ogórków kiszonych...

  • Królik duszony ze śliwkami

    Mięso królicze zaliczane jest do mięs białych (dietetycznych), tuszki charakteryzują się pełnym, zwartym umięśnieniem o małym udziale tłuszczu śródmięśniowego i międzymięśniowego. Jest smaczne i posiada wysokie walory odżywcze. Zawiera wysoki procent kwasu linolenowego, jest bardzo bogate w aminokwasy oraz składniki mineralne i...

  • Fifka (kartoflanka)

    Tradycyjna śląska aromatyczna zupa ziemniaczana przygotowywana z  boczkiem. Gęsta i rozgrzewająca, doskonała na zimowe dni. Nazywana również Kartoflanką Częstochowską. Składniki: 600 g ziemniaków 80 g marchwi 60 g korzenia pietruszki 20 g natki pietruszki (drobno siekanej) 80 g selera 100 g...

  • Gołąbki tradycyjne

    Gołąbki to tradycyjna śląska potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza oraz dalsze dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Istnieją także inne warianty nadzienia np. z mięsem drobiowym, baraniną lub bez mięsa. Przed...

  • Szpajza śląska - cytrynowa

    Szpajza to tradycyjny śląski deser, podawany w różnych smakach i odmianach. Popularne są cytrynowe, wiśniowe i czekoladowe - potrawę tę tradycyjnie serwowano szczególnie podczas ważnych świąt: wesel, pierwszych komunii oraz odpustu. Goście otrzymywali ją wówczas po obiedzie. SKŁADNIKI: 5 jajek cukier / 5 łyżek...

  • Wodzionka

    Wodzionka to regionalna potrawa śląska. Dawniej stanowiła jedno z podstawowych dań śląskiej kuchni. Wodzionkę przyrządza się z czerstwego chleba, czosnku oraz tłuszczu zwierzęcego. Składniki, po rozdrobnieniu, zalewane są wrzątkiem, najczęściej bezpośrednio w naczyniu, z którego zupę się spożywa, a następnie całość jest doprawiana solą...

  • Faszerowana cukinia

    Faszerowana cukinia moża być dopełnieniem jesiennych spacerów. Składniki:                                            ...

  • Zupa krem z dyni

    Zupa z dyni – gęsta zupa, której głównym składnikiem jest miąższ dyni jadalnej, nadający jej charakterystyczny smak i pomarańczowy lub pomarańczowo-żółty kolor. Zupa spożywana jest głównie jesienią i wczesną zimą ze względu na ograniczoną trwałość świeżych dyń. Może być doprawiona do smaku na słodko (np. cukrem...

  • Zdrowe przekąski na Halloween

    Przepisy edukatorów programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”. Ostatniego   dnia   października   obchodzone   jest   Halloween   –   święto   dość   kontrowersyjne,   aczkolwiek   lubiane, szczegó...

  • Kremowa zupa serowo-pieczarkowa

    Delikatna zupa pieczarkowa o kremowej konsystencji, doskonała na jesienne zimne dni. Składniki: 2 udka z kurczaka 50 dag pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka 5 średnich ziemniaków 1 cebula 150/200 gram serka topionego kremowego 2-3 łyżki mąki pszennej 2 listki laurowe 3...

  • Sałatka szopska

    Sałatka szopska jest bardzo popularna w Bułgarii, gdzie stanowi klasyczny przykład przystawki, często spożywanej wraz z rakiją. Popularna jest także w niektórych regionach Serbii, Macedonii i w Czarnogórze. Składniki: 3-4 pomidory duży, zielony ogórek 2 duże papryki lub 4 małe jedna cebula...

  • Bogracz z kluseczkami

    Składniki: wieprzowina bez kości - 2 kilogramy ziemniaki - 1.5 kilograma papryka marynowana - słoik cebula - 3 sztuki czosnek - 4 ząbki magii -1 łyżka gałka muszkatołowa - 2 łyżki przecier pomidorowy - 5 łyżek pieprz -1.5 łyżki kminek mielony - 1 łyżka olej - 2 łyżki Kluski...

  • Szarlotka idealna do niedzielnej kawy!

    Drodzy Czytelnicy! Jutro niedziela, a zatem dobrze, aby w domu pojawił się zapach świeżego ciasta. Dzisiaj proponuję szybki i łatwy przepis na szarlotkę. Sama często z niego korzystam. Jest to przepis na dużą blachę. A zatem do dzieła!  Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 kostki...

  • Oszukany sernik (bez sera, na jogurcie)

    Składniki na krem: 1 l dobrej jakości jogurtu greckiego 5 jajek 1/2 szklanki oleju 3 op. budyniu śmietankowego albo 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru Na spód:  (tortownica o średnicy 26 cm): 300 g...

  • Golonka po bawarsku

    Składniki: Golonka: 4 golonki wieprzowe po 300-400 g 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu czarnego 1 kostka bulionu warzywnego 4 łyżeczki soli 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula po kawałku pora i selera Marynata: 350 ml piwa (ciemnego) 4...

  • Zupa błyskawiczna

    Zupa błyskawiczna, potocznie zupka chińska (zupa instant, ang. instant – natychmiastowy, błyskawiczny) – żywność, która nadaje się do konsumpcji w kilka minut po zalaniu gorącą wodą, bez gotowania czy innej obróbki. Jej twórcą był Japończyk Momofuku Andō, który chciał stworzyć produkt łatwo dostępny i...

  • Mega Burger

    Zapraszamy do restauracji PizzBurg na pyszne Mega Burgery. Czarnowąsy ul. Wolności 1 Tel. 77 469 15 67 Czynne: 13:00 - 22:00 Polecamy.

  • Naleśniki hortobágyi

    Naleśniki hortobágyi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni węgierskiej. Są to naleśniki nadziewane gulaszowym mięsem cielęcym zawinięte w "kopertę" i polane sosem śmietanowo – pomidorowym. Składniki: 5 sporych naleśników 400 g piersi z kurczaka 1 mała cebula 2 łyżeczki oliwy z oliwek...

  • Ciasto z rabarbarem

    Składniki:  2 duże jajka 90 g cukru 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g rabarbaru 2 łyżki cukru 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku) cukier brązowy do posypania 50 g zimnego masła Przepis: Rabarbar opłukać. Odciąć końce i pokroić na małe kawałki....

  • Makaron z łososiem, papryką i bazylią

    Prosty szybki przepis na piątkowe danie dla dwóch osób. Składniki: 150 g makaronu 2 łyżeczki oliwy 1 duży ząbek czosnku 1 czerwona papryka  1/2 łyżki masła 100 g łososia wędzonego 60 ml śmietanki kremówki 30%  świeżo zmielony czarny pieprz kilkanaście listk...

  • Sałatka gyros - warstwowa

    Potrawa posiada budowę warstwową, najczęściej serwowana jest w szklanym naczyniu, które uwidacznia każdą z warstw. Jedna z najbardziej popularnych polskich sałatek. Składniki: 60 dag fileta z kurczaka 5 dużych ogórków konserwowych 3 duże cebule 1 puszka kukurydzy połowa kapusty pekińskiej lub...

  • Ciasto z masą cytrynową

    Ciasto z masą cytrynową to idealny pomysł na upalne dni. Jest to łatwy przepis, który każdy potrafi przygotować.  Biszkopt:  5 jaj szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z odrobiną soli. Żółtka i cukier ubić dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do...

  • Orzeźwiająca woda truskawkowa

    Krótki i smaczny przepis na wodę truskawkową, która doskonale ugasi pragnienie w upalny dzień. Składniki: 50 g świeżych truskawek cytryna kilka listków mięty 1,5 l wody miód kostki lodu Przygotowanie: Do dzbanka wrzucić pokrojone truskawki oraz kilka plasterków...

Strony

X

Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".