Powiat opolski Chrząsto-
wice
Dąbrowa Dobrzeń Wielki Komprach-
cice
Łubniany Murów Niemodlin Ozimek Popielów Prószków Tarnów Turawa Tułowice

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia moża być dopełnieniem jesiennych spacerów.

Składniki:                                                                                                                
*jedna średniej wielkości cukinia                                                                                        
*jedna cebula                                                                                                             
*100g mielonego mięsa                                                                                                     
*2 łyżeczki przecieru pomidorowego                                                                                  
*sól, pieprz, zioła prowansalskie                                                                                                              

Sposób przygotowania:                                                                                                    

Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne, posolić i odstawić na chwilę. W między czasie na patelni rozgrzać kilka kropel oliwy, dodać cebulę i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mielone mięso, wszystko dokładnie wymieszać i samażyć kilka minut. Składniki na patelni doprawić według własnych preferencji solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowanym fareszem napełnić cukinie, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w nagrzanym piekarniku 35 minut. Po wyjęciu ciepłe danie posypać drobno startym serem.                                                                                       

Propozycje podania do wyboru: brązowy ryż, ciepłe grzanki, ziemniaki.

Smacznego!

Zaloguj się aby dodać swój komentarz.

X

Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".