Powiat opolski Chrząsto-
wice
Dąbrowa Dobrzeń Wielki Komprach-
cice
Łubniany Murów Niemodlin Ozimek Popielów Prószków Tarnów Turawa Tułowice

Gołąbki tradycyjne

Gołąbki to tradycyjna śląska potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza oraz dalsze dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Istnieją także inne warianty nadzienia np. z mięsem drobiowym, baraniną lub bez mięsa. Przed podaniem gołąbki są duszone lub smażone na tłuszczu.

Na Kresach znane są też pieczone gołąbki zawijane w kwaszone liście kapusty, podawane głównie jako potrawa wigilijna. Na Wigilię robione są z farszem z kaszy gryczanej, natomiast w ciągu roku - farszem może być mięso mielone z kaszą gryczaną lub ryżem. 

Składniki:

  • 1 średnia główka kapusty włoskiej
  • 0,5 - 1 kg mięsa wieprzowego
  • szklanka ryżu
  • 2 jajka
  • 5 pomidorów lub (2 puszki pomidorów krojonych)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100g masła
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka świeżego lub suszonego lubczyku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 2/3 szklanki słodkiej śmietany

Przygotowanie:

  • Kapustę myjemy i zanurzamy w garnku z wrzątkiem (zostawiamy, aż liście się rozłożą).
  • Mięso mielone wkładamy do miski. Dodajemy ugotowany ryż, surowe jajka, pokrojoną w drobną kostkę i usmażoną na maśle cebulę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolita masę.
  • Gotowy farsz nakładamy na obgotowane liście kapusty. Zwijamy gołąbki i wkładamy do garnka, którego dno wykładamy pozostałymi liśćmi i zalewamy szklanką gorącej wody, tak aby były przykryte.
  • Po doprowadzeniu wody do wrzenia zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 1 -1.5 na wolnym ogniu pod przykryciem.

Z wody, w której gotowały się gołąbki, przyrządzamy sos:

  • Wlewamy 2 puszki pomidorów. Dodajemy koncentrat pomidorowy, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek sól, pieprz, cukier i śmietanę. Dla uzyskania większej gęstości można wcześniej do śmietany dodać mąki.

Gołąbki podajemy polane sosem.

Gotowe.

Smacznego.

Zaloguj się aby dodać swój komentarz.

X

Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".