Powiat opolski Chrząsto-
wice
Dąbrowa Dobrzeń Wielki Komprach-
cice
Łubniany Murów Niemodlin Ozimek Popielów Prószków Tarnów Turawa Tułowice

Kutia

Kutia jest potrawą wigilijną, która w Polsce ma swój rodowód w polskiej kuchni kresowej. Poza naszą ojczyzną jest tradycyjną potrawą kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej i litewskiej.

Tradycyjna kutia była przyrządzana z obtłuczonej pszenicy, maku, miodu, orzechów, rodzynek. Dodawano również wodę i mleko. Pszenicę wkładano do płóciennej ścierki i tłuczono, aby łuski oddzielić od ziarna. Współcześnie wykorzystuje się gotowe ziarna nazywane „kutia”. Można, również użyć gotowej masy makowej z rodzynkami i bakaliami.

Składniki:

  • Pszenica oczyszczona z łusek 0,5 kg
  • Mak 0,5 kg
  • Miód 1 szklanka
  • Rodzynki 10 dkg
  • Orzechy 10 dkg
  • Woda i mleko (po połowie)
  • Bakalie (według uznania)

Przygotowanie:

  • Pszenicę gotujemy na małym ogniu minimum 1 godziny, aż ziarno zmięknie i będzie miało kleistą konsystencję (można ugotować i włożyć pod pierzynę, aby doszło).
  • Po ostudzeniu przenicy dodajemy sparzony, zmielony mak i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Konsystencja zależny od naszego upodobania może być gęsta lub płynna. W przypadku płynnej dodajemy mleko i wodę (po połowie).

Podane ilości składników są orientacyjne, stosuje się własne proporcje według smaku i domowej tradycji. U mnie w domu rodzinnym przyrządzana jest kutia płynna.

Gotowe.

Smacznego.

Przepis Zofii Kuliczkowskiej z Opola.

Zaloguj się aby dodać swój komentarz.

X

Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".