Powiat opolski Chrząsto-
wice
Dąbrowa Dobrzeń Wielki Komprach-
cice
Łubniany Murów Niemodlin Ozimek Popielów Prószków Tarnów Turawa Tułowice

Moczka (Bryja)

Moczka zwana również bryją to tradycyjna śląska potrawa przyrządzana na Boże Narodzenie.

W zależności od części Śląska przepis na moczkę jest inny, różniąc się dodatkami do podstawowego składnika, którym są pierniki. Niżej przedstawiony przepis jest autorstwa p. Marii z Murowa. 

Składniki:

  • 300 g piernika,
  • 200 g migdałów,
  • 200 g rodzynek,
  • 150 g orzechów laskowych,
  • sok z 3 dużych cytryn,
  • szczypta soli,
  • 3 duże łyżki cukru,
  • 3 litry wody.

Przygotowanie:

  • Piernik zamaczamy na kilka godzin w 3 litrach wody (aż się rozmoczy).
  • Migdały parzymy i obieramy ze skórek.
  • Migdały i orzechy drobno kroimy.
  • Resztę składników dodajemy i mieszamy. 
  • Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut.

Gotowe.

Smacznego.

Zaloguj się aby dodać swój komentarz.

X

Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".