Powiat opolski Chrząsto-
wice
Dąbrowa Dobrzeń Wielki Komprach-
cice
Łubniany Murów Niemodlin Ozimek Popielów Prószków Tarnów Turawa Tułowice

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem żółtym

Za kilka dni wielu z nas stanie przed dylematem, co przyrządzić na sylwestrowy wieczór? Zaproponuję państwu przez najbliższe dni kilka szybkich przekąsek, które będą nie tylko smaczne, ale i urozmaicą nasze menu.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 10 plasterków dobrej szynki
  • ok. 10 plasterków sera żółtego
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  • Ciasto francuskie rozwijamy.
  • Na cieście układamy plasterki szynki i sera żółtego.
  • Całość zawijamy zaczynając od dłuższej krawędzi.
  • Kroimy na plastry grubości 2-3 cm.
  • Uzyskane w ten sposób ślimaczki smarujemy żółtkiem.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i wkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w piekarniku 15-20 minut.
  • Podajemy z różnymi sosami w zależności od upodobania. Można serwować na talerzu bądź na patyczkach do szaszłyków.

Gotowe.

Smacznego.

Zaloguj się aby dodać swój komentarz.

X

Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".