Powiat opolski Chrząsto-
wice
Dąbrowa Dobrzeń Wielki Komprach-
cice
Łubniany Murów Niemodlin Ozimek Popielów Prószków Tarnów Turawa Tułowice

"Słodki przekładaniec"

        Składniki:

  • 3 duże paczki herbatników
  • 1 opakowanie kremu karpatkowego
  • 1 puszka gotowej masy karmelowej
  • 300 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • czekolada
  • 2 op. śnieżki

 

W dniu wczorajszym otrzymałam przepis na "Słodki przekładaniec". Ciasto bardzo łatwe w wykonaniu i nie trzeba piec. Dziś przekonałam się, że jest bardzo pyszne! A oto przepis:

  1. Prostokątną blachę (21x36 cm) należy wyłożyć folią aluminiową. Na niej rozkładamy warstwę herbatników. 
  2. Krem karpatkowy przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Wyłóż na warstwę herbatników. Równo rozsmaruj. Przykryj kolejną warstwą herbatników i lekko dociśnij. 
  3. Kolejną warstwę powinna stanowić masa karmelowa. Możesz ją także przygotować sama. W tym celu puszkę słodzonegomleka skondensowanego gotuj 2-3 godziny w garnku z wodą. Po otwarciu puszki ciepłą masę przemieszaj, rozłóż na herbatnikach. 
  4. Masę przykryj kolejną warstwą herbatników. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw, aż przestygnie. Śmietanę ubij z cukrem pudrem, dodaj śnieżki i żelatynę, wymieszaj. Masę śmietanową wylej na herbatniki. Ciasto posyp startą czekoladą. 
  5. A teraz przygotuj pyszną kawę i skosztuj swojego dzieła! 

 

Zaloguj się aby dodać swój komentarz.

X

Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".