Powiat opolski Chrząsto-
wice
Dąbrowa Dobrzeń Wielki Komprach-
cice
Łubniany Murów Niemodlin Ozimek Popielów Prószków Tarnów Turawa Tułowice

Szałot śląski

Szałot to potrwa pochodząca ze śląska, przygotowywana była na wszystkie uroczystości rodzinne: chrzciny, komunie, wesela, pogrzeby i odpusty. Tradycyjnie podawano go na śniadanie wielkanocne. Na Wigilię sporządzano go dodatkowo ze śledziami.

Składniki (na 10 porcji):

  • 1000 g ziemniaków
  • 400 g ogórków kiszonych
  • 200 g cebuli
  • 250 g boczku wędzonego
  • 4 jajka
  • 30 g musztardy
  • 10 g pietruszki zielonej
  • kminek, sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Ziemniaki ugotować w łupinach z dodatkiem kminku i soli. J
  • ajka ugotować na twardo.
  • Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, pod koniec dodać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć, aż się cebula zeszkli.
  • Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
  • Ogórki kiszone i ugotowane jajka pokroić w kostkę.
  • Rozdrobnić zieloną pietruszkę.
  • Wszystkie składniki dać do miski, przyprawić musztardą, pieprzem i solą, dodać nać pietruszki i delikatnie wymieszać.

Gotowe.

Smacznego.

 

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

 

Zaloguj się aby dodać swój komentarz.

X

Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".