Powiat opolski Chrząsto-
wice
Dąbrowa Dobrzeń Wielki Komprach-
cice
Łubniany Murów Niemodlin Ozimek Popielów Prószków Tarnów Turawa Tułowice

Szpajza śląska - cytrynowa

Szpajza to tradycyjny śląski deser, podawany w różnych smakach i odmianach. Popularne są cytrynowe, wiśniowe i czekoladowe - potrawę tę tradycyjnie serwowano szczególnie podczas ważnych świąt: wesel, pierwszych komunii oraz odpustu. Goście otrzymywali ją wówczas po obiedzie.

SKŁADNIKI:

  • 5 jajek
  • cukier / 5 łyżek
  • żelatyna w proszku / 5 łyżeczek 
  • szklanka wody
  • sok z jednej cytryny
  • wiśnie koktajlowe lub z kompotu

PRZYGOTOWANIE:

  • Namoczyć żelatynę, a gdy napęcznieje zagotować i przestudzić.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę aż cukier będzie całkowicie roztarty, dodać wyciśnięty sok z całej cytryny (cytrynę, aby łatwiej wyciągnąć sok można wrzucić na chwilę do wrzątku) i startą skórkę cytrynową, wymieszać, dodać ubite na sztywną pianę białka, całość delikatnie i dokładnie, wymieszać, nie przerywając mieszania szybko wlać żelatynę i natychmiast wlewać do pucharków lub salaterek deserowych (poczekać aż krem stężeje, można włożyć do lodówki na około 2 godziny).
  • Udekorować wiśnią koktajlową, plastrami cytryny ze skórką i bitą śmietaną.

Gotowe.

Smacznego.

fot: Pocztówki z kuchni

Zaloguj się aby dodać swój komentarz.

X

Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".