Powiat opolski Chrząsto-
wice
Dąbrowa Dobrzeń Wielki Komprach-
cice
Łubniany Murów Niemodlin Ozimek Popielów Prószków Tarnów Turawa Tułowice

Wigilijny karp po śląsku

Tradycyjny karp w sosie z rodzynkami, zwanym również karpiem w sosie szarym. Według przepisu Pani Stanisławy mieszanki wsi Kup. 

Składniki:

  • karp 1,5 kg.
  • seler 1 szt.
  • por 1 szt.
  • cebula 2 szt.
  • marchew 4 szt.
  • piwo jasne 2 szklanki.
  • rodzynki (kilka sztuk).
  • cytryna 1 szt.
  • przyprawa do piernika 3 łyżki stołowe lub pokruszone pierniki.
  • ziele angielskie 5 szt.
  • liść laurowy 2 szt.
  • cukier 1 łyżka mniejsza.
  • tymianek 0,5 łyżki mniejszej.
  • sól szczypta (według uznania).

Przygotowanie:

  • Karpia oczyścić z łusek, odciąć głowę, pokroić na dzwonki, skropić sokiem z cytryny, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. 
  • Marchewkę, białą część pora, seler i cebulę obrać, opłukać i pokroić na kawałki.
  • Rodzynki sparzyć.
  • Warzywa włożyć do garnka, zalać 2 szklankami wrzątku i posolić . Dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz tymianek i gotować 5 minut.
  • Wlać piwo i gotować  20 minut.
  • Wyjąć liście laurowe oraz ziele angielski, a warzywa zmiksować i połączyć z wywarem, dodać piernik, wymieszać i gotować 5 minut na małym ogniu, często mieszając.
  • Przyprawić sokiem z cytryny i cukrem, dodać wymoczone rodzynki i zagotować. Teraz włożyć dzwonki karpia i dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Dzwonki ostrożnie wyjąć na półmisek i polać sosem. 

Gotowe.

Smacznego.

 

Fot: Monsieur Cuisine 

 

Zaloguj się aby dodać swój komentarz.

X

Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".