Powiat opolski Chrząsto-
wice
Dąbrowa Dobrzeń Wielki Komprach-
cice
Łubniany Murów Niemodlin Ozimek Popielów Prószków Tarnów Turawa Tułowice

Wodzionka

Wodzionka to regionalna potrawa śląska. Dawniej stanowiła jedno z podstawowych dań śląskiej kuchni.

Wodzionkę przyrządza się z czerstwego chleba, czosnku oraz tłuszczu zwierzęcego. Składniki, po rozdrobnieniu, zalewane są wrzątkiem, najczęściej bezpośrednio w naczyniu, z którego zupę się spożywa, a następnie całość jest doprawiana solą.

W bogatszych wersjach zupy stosowane są różne dodatki: obok soli przyprawia się ją maggi i pieprzem, dodaje się skwarek, a zamiast wody używa się bulionu. Wodzionkę często serwuje się z podanymi osobno, ugotowanymi lub usmażonymi ziemniakami.

Składniki:

  • 4 duże kromki kilkudniowego suchego chleba
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła (lub smalcu)
  • sól
  • przyprawa do zup, sosów, sałatek
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Zagotować w garnku litr wody. Ząbki czosnku miażdżymy i mieszamy z solą. Chleb kroimy w kostkę. Czosnek i chleb rozdzielamy do czterech talerzy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy odrobinę tłuszczu, doprawiamy przyprawą do zup. Posypujemy natką pietruszki.
Zupę można podawać także z ziemniakami i przesmażoną cebulą.

Gotowe.

Smacznego.

Fot. wkrainiesmakow.pl

Zaloguj się aby dodać swój komentarz.

X

Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".