Powiat opolski Chrząsto-
wice
Dąbrowa Dobrzeń Wielki Komprach-
cice
Łubniany Murów Niemodlin Ozimek Popielów Prószków Tarnów Turawa Tułowice
  • Wigilijna zupa rybna z grzankami

    Wigilijna zupa rybna przyrządzona z głów karpi. Przepis przekazywany od pokoleń w mojej rodzinie. Taką zupę przyrządzała w wigilijną noc moja babcia, następnie moja mama, aktualnie i również ja. Zupa o silnym charakterystycznym aromacie, doskonale rozgrzewająca i smaczna. Wiele osób odstrasza główny składnik zupy, a...

  • Fifka (kartoflanka)

    Tradycyjna śląska aromatyczna zupa ziemniaczana przygotowywana z  boczkiem. Gęsta i rozgrzewająca, doskonała na zimowe dni. Nazywana również Kartoflanką Częstochowską. Składniki: 600 g ziemniaków 80 g marchwi 60 g korzenia pietruszki 20 g natki pietruszki (drobno siekanej) 80 g selera 100 g...

  • Wodzionka

    Wodzionka to regionalna potrawa śląska. Dawniej stanowiła jedno z podstawowych dań śląskiej kuchni. Wodzionkę przyrządza się z czerstwego chleba, czosnku oraz tłuszczu zwierzęcego. Składniki, po rozdrobnieniu, zalewane są wrzątkiem, najczęściej bezpośrednio w naczyniu, z którego zupę się spożywa, a następnie całość jest doprawiana solą...

  • Zupa krem z dyni

    Zupa z dyni – gęsta zupa, której głównym składnikiem jest miąższ dyni jadalnej, nadający jej charakterystyczny smak i pomarańczowy lub pomarańczowo-żółty kolor. Zupa spożywana jest głównie jesienią i wczesną zimą ze względu na ograniczoną trwałość świeżych dyń. Może być doprawiona do smaku na słodko (np. cukrem...

  • Kremowa zupa serowo-pieczarkowa

    Delikatna zupa pieczarkowa o kremowej konsystencji, doskonała na jesienne zimne dni. Składniki: 2 udka z kurczaka 50 dag pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka 5 średnich ziemniaków 1 cebula 150/200 gram serka topionego kremowego 2-3 łyżki mąki pszennej 2 listki laurowe 3...

  • Bogracz z kluseczkami

    Składniki: wieprzowina bez kości - 2 kilogramy ziemniaki - 1.5 kilograma papryka marynowana - słoik cebula - 3 sztuki czosnek - 4 ząbki magii -1 łyżka gałka muszkatołowa - 2 łyżki przecier pomidorowy - 5 łyżek pieprz -1.5 łyżki kminek mielony - 1 łyżka olej - 2 łyżki Kluski...

  • Zupa błyskawiczna

    Zupa błyskawiczna, potocznie zupka chińska (zupa instant, ang. instant – natychmiastowy, błyskawiczny) – żywność, która nadaje się do konsumpcji w kilka minut po zalaniu gorącą wodą, bez gotowania czy innej obróbki. Jej twórcą był Japończyk Momofuku Andō, który chciał stworzyć produkt łatwo dostępny i...

  • Chłodnik litewski z mascarpone i z przegrzebkami

    Składniki: 2 wiązanki botwiny (liście, łodygi i buraczki) ok. 1 szklanki zsiadłego mleka albo kefiru / maślanki 70 g mascarpone 1 ogórek zielony 2 łyżki kwaśnej śmietany do dekoracji na kleksy kilka rzodkiewek 1 łyżeczka cukru sok z cytryny (do zupy i przegrzebek) sól, pieprz...

  • Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami

    Składniki: zakwas 500 ml rosół warzywny 1 l kiełbasa biała 200 g boczek wędzony200 g cebula 1 szt. czosnek 2 ząbki chrzan tarty 100 g śmietana 36% 500 ml jajka 4  szt. pieprz czarny mielony majeranek ziele angielskie liść laurowy lubczyk...

X

Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".